2. Zavedení systému do provozu
2.1 Postup zavedení HACCP firmou VIS Plzeň
2.2 Jiný způsob zavedení HACCP
2. Zavedení systému do provozu
Zavedení systému sledování kritických bodů do reálného provozu má význam hned z několika důvodů.
Splnění zákonné povinnosti
Zavedení systému sledování kritických bodů na jídelně je v povinné podle § 55 Vyhl. 137/2004 Sb. a Bod 12 čl.II Zákona 274/2003 Sb. Z uvedených právních norem vyplývá, že systém kritických bodů musí být zaveden od 1.5.2004.
Snížení rizika poškození zdraví strávníků
Zavedením systému kritických bodů dosáhneme na provozovně i toho, že snížíme možnost rizika nákazy strávníků s následným ohrožením zdraví nebo dokonce života.
Ochrana provozovatele stravovacího zařízení
Pokud přeci jen dojde k nákaze strávníků na provozovně , je správně zavedený systém sledování kritických bodů ochranou provozovatele. Správně a pečlivě vedená dokumentace může prokázat, že provoz byl neoprávněně označen jako zdroj poškození zdraví strávníků.
2.1 Postup zavedení HACCP firmou VIS Plzeň
V dalším textu uvádíme postup zavedení systému kritických bodů do provozu na konkrétní provozovně. Zde je třeba zdůraznit, že se v žádném případě nejedná o mechanické převzetí šablon výrobních postupů. Systém musí být přizpůsoben potřebě a podmínkám daného zařízení, druhu výrobku, apod.
Uvedený postup zavedení systému kritických bodů je jeden z možných. Existuje mnoho dalších variant postupů od nejlevnějšího "papírového" zavedení systém až po nejdražší variantu, kdy dojde k zavedení systému zaškolení obsluhy a k úpravě všech výrobních schémat během jediné návštěvy servisního pracovníka. Cenový rozsah této návštěvy by několikanásobně převýšil cenu samotného programu. Námi praktikovaný postup je jakýmsi kompromisem mezi oběma variantami. Firma VIS pomůže se zavedením systému, zákazník svým aktivním přístupem (aktivní účast na předplaceném hromadném školení, samostatná úprava dokumentace, apod.) ušetří značné finanční prostředky, které by jinak musel vynaložit.
Program KrBo může být zákazníkovi dodán společně s dalšími doprovodnými službami. Rozsah těchto služeb se liší podle toho, kterou cenovou variantu dodávky si zákazník při objednávce programu vybral. Nyní si popíšeme jednotlivé doprovodné služby.
Instalace SW KrBo
Instalaci programu provedou pracovníci VIS. Jedná se pouze o instalaci programu bez jakéhokoliv zaškolení. Termín instalace dohodnou se zákazníkem pracovníci VIS.
První společné školení HACCP
Hromadné školení více uživatelů z jednoho místa (regionu) v délce trvání čtyř vyučovacích hodin. Jedna vyučovací jednotka má délku 45 minut. O termínu a místě konání školení ve vašem regionu Vás budou informovat telefonicky pracovníci VIS Plzeň.
Součástí dodávky systému jsou i připravené vzorové dokumentace Příručka systému kritických bodů a Vzory příloh k Příručce systému kritických bodů. Součástí hromadného školení bude i vysvětlení této dokumentace. Je tedy více než žádoucí, aby si uživatel tyto dva texty přinesl s sebou vytištěné. Obě jsou uloženy na instalačním CD. Pokud má uživatel na svém počítači nainstalován program MS Word, může si zmíněné texty vytisknout následujícím způsobem:
1. Vložíme instalační CD do svého počítače. Spustí se průvodce instalací.
2. Poklepeme myší na volbu Dokumentace. Toto menu se "rozbalí"
3 Poklepáním na název Příručka systému kritických bodů se automaticky spustí program MS Word, z kterého můžeme otevřený text vytisknout.
Obdobně vytiskneme i text pod názvem Přílohy.
Dokumentace v instalátoru
Pokud není k dispozici program MS Word, může se uživatel obrátit se žádostí o vytištění uvedených publikací na někoho ve svém okolí (informatik, pracovník MÚ, známý, kolegyně z jiné jídelny), aby mu uvedené texty vytiskl, nebo je možno tisk provést za pomoci volně šiřitelné aplikace wd97vwr32, kterou vyvinula firma MicroSoft, jako prohlížeč Wordových dokumentů (tato aplikace je obsažena na tomto CD v adresáři D:\2Dokumentace\)
Pozn.: Uvedené texty jsou uloženy na instalačním CD v těchto složkách a pod těmito názvy (D: je předpokládané označení mechaniky CD ROM)
Příručka systému kritických bodů
D:\2Dokumentace\1Prirucka\Příručka_obecná_verze2.doc
Přílohy k Příručce kritických bodů
D:\2Dokumentace\2Prilohy\Přílohy_verze2.doc
Další společná školení HACCP
Další společná školení HACCP je součástí pouze některých cenových variant dodávek systému.
Školení opět probíhá ve čtyřhodinovém rozsahu s délkou vyučovací hodiny 45 minut. Tato další školení jsou celkem dvě. Na každé z nich bude uživatel, který si zvolil tuto cenovou variantu zavedení systému, pozván a bude mu sděleno místo, datum a čas konání školení.
Individuální konzultace HACCP
Individuální konzultace HACCP je součástí pouze některých cenových variant dodávek systému.
Individuální školení probíhají na provozovně u zákazníka. Datum a čas jednotlivé konzultace bude se zákazníkem dohodnut telefonicky pracovníkem VIS.
Horká linka
Horká linka - poradenská činnost po telefonu - je součástí většiny dodávek systému.
Uživatel má nárok na celkem jednu hodinu za rok na poskytnutí telefonických konzultací k problematice kritických bodů na horké lince VIS Plzeň na telefonním čísle 377457330.
2.2 Jiný způsob zavedení HACCP
Postup zavedení systému kritických bodů uvedený v předchozí kapitole je pouze jeden z možných způsobů zavedení. Jsou reálné i další varianty. Jejich uskutečnění bude s každým zákazníkem projednáno individuálně.